Remco de Kluizenaar

Remco de Kluizenaar
www.remcodekluizenaar.nl en www.zootels.nl
email

Remco de Kluizenaar is een landelijk opererende klankkunstenaar. Wat dat is, kun je bijvoorbeeld in dit interview op NPO Radio 1 bij DeNieuwsBV (BNN/Vara) horen. Of als je liever leest, zie dit krantenartikel in de Gelderlander. De Kluizenaar maakt multidisciplinaire projecten en trajecten op grensvlakken zoals kunst&wetenschap, kunst en erfgoed, kunst en welzijn. Hij componeert filmmuziek en boetseert met geluid voor soundscapes, die bijvoorbeeld in zijn locatietheaterstukken en GPS audiotours een plek krijgen. van 2001 tot 2020 was hij oprichter en een van de artistiek leiders van kunstenaarscollectief Waterlanders. Sinds begin 2020 werkt hij solo, waarbij hij nieuwe samenwerkingen opzocht, zoals een residentie bij Wageningen University and Research waarin hij anderhalf jaar werk maakte over het onderwerp “eiwittransitie” en een corona verwerking kunstproject voor de stad Wageningen, Handen Vertellen. In 2023 vervolgde hij de kunst en wetenschap samenwerking met een muzikale compositie om de ecologie van de Noordzee een stem te geven, muziek geboetseerd uit opnames van onderwatergeluiden zoals de communicatie van vissen, die gebruikt gaat worden door wetenschappers als illustratie bij hun pleidooi. Om minder CO2 uit te stoten en minder vaak weken ver van huis te zijn nu hij twee jonge kinderen heeft, is Remco’s werk wat regionaler gericht geworden dan het was tot 2020. Hoewel het werk tot over de grens gezien (of beter gezegd gehoord) wordt, maakt hij het zoveel mogelijk in zijn thuisstad Wageningen.

Opdrachtgevers zijn ministeries (LNV en BUZA), gemeentes en provincies, bedrijven (Prorail, Smurfit Kappa, BIT internet technology, van Ginkel Group, Ranox ecologisch adviesbureau, Jumbo Nederland), festivals (Oerol, Karavaan) en andere organisaties (Wageningen University and Research, Waterschap Regge en Dinkel, Milieudefensie, Friends Of the Earth International, welzijnsorganisatie Solidez, Cultura Ede, Gemeente Apeldoorn), scholen en particulieren.

Remco werkt graag in opdracht voor bedrijven en instanties. Daarbij houdt hij ervan zichzelf uitdagingen te stellen naar aanleiding van de vraag van een klant. Het antwoord op zo’n vraag kan (uiteraard in overleg) allerlei vormen hebben, van een door hem getekende en geprogrammeerde computergame, een live muziekstuk met dans van 750 meter lang als openingsact voor een nieuw fietspad, tot een bijenhotel waarin bijen geluid kunnen veroorzaken via sensors waar ze voorbij vliegen. Van een muziektheatervoorstelling die wetenschappelijke thema’s inzichtelijk en invoelbaar maakt voor niet-wetenschappelijk publiek,  tot het plaatsnemen in een denktank als out of the box denker. Aan creativiteit en aan inzicht in hoe en met wie een wild idee te realiseren is, zal het niet snel ontbreken. De ‘zzp-dienstverbanden’ lopen uiteen van een eenmalige project of kunstwerk, tot een deeltijd aanstelling voor maanden of jaren als bedrijfs-kunstenaar of ‘artist in residence’, die zorgt voor inspiratie, reuring en nieuwe verbindingen.

werkwijze
Ondanks zijn opleidingen is Remco autodidact en conceptwaarmaker in hart en nieren: Wat hij  gedaan wil kunnen krijgen om een opdracht goed in te vullen, leert hij zichzelf aan of besteedt hij uit binnen zijn netwerk.
Of het nu een film, een performance of een schilderij moet worden, Remco komt met een verrassend antwoord op elke vraag, stelt zichzelf hierbij uitdagingen, geeft heldere offertes en communiceert makkelijk, werkt met humor, lichtheid en volharding en gaat in de uitwerkingsfase niet voor minder dan ‘keigaaf, en keigoed’. (geboren te Eindhoven, 1977)

Opleiding
Remco de Kluizenaar volgde een opleiding Biotechnologie aan de Wageningen Universiteit en vervolgens een kunstopleiding in Arnhem (HKA / Artez, vrije kunst cq autonome kunst). De combinatie wetenschap en kunst, samen met een aangeboren people&planet mentaliteit maakt hem als gesprekspartner en ondernemer uniek. Hij past zijn beide opleidingen toe om met een hart voor een duurzame en creatieve economie mensen te inspireren door dromen en goede intenties krachtig te verbeelden.
Aan de hier genoemde opleidingen voegde Remco een autodidact traject toe als ondernemer (KvK 09197631) in kunst en creatief bouwwerk en communicatiewerk, sinds 2001 zijn enige inkomstenbron. Hiertoe leerde hij zichzelf componeren, zo’n 50 muziekinstrumenten aardig en zo’n 4 instrumenten goed bespelen, photoshoppen, projectleiden, groepsprocessen sturen, effectief vergaderen, begroten en offreren, PR & Communicatie met inzet van Social Media en guerilla-PR, bouwvakken, punniken, etc.

Wat levert Remco inhuren een bedrijf / organisatie op?
Remco’s kunst en andere producten en zijn aanwezigheid als scherp observator binnen bedrijven/instanties en hun aktiviteiten werkt verbindend, geeft mensen zelfvertrouwen, werkt als groen geweten en prikkelt tot zelfredzaamheid en zelf nadenken.
Remco is, zoals sommige bedrijfskunstenaars die zich in processen mengen, geen intrigant of “constructief ontwrichter”, maar schuwt niet om mild en opbouwend kritisch te zijn en waar hij dat nodig acht vriendelijk in de hand van zijn opdrachtgevers te bijten. Remco is geen veranderingstrainer of innovatiecoach, maar zijn aanwezigheid als vrije vogel en toch betrokken persoon kan inspireren en kleine porretjes geven tot mooie grote veranderingen en nieuwe verbindingen en ideeen.

Illustraties
Remco’s illustraties staan in een aantal publicaties van Waterschap Regge en Dinkel en onderzoeksinstituut Alterra. Andere illustratie opdrachtgevers (vooral op het gebied van zijn aanwezigheid als live-illustrator), zijn bijvoorbeeld: Friends of the Earth international, verpakkingsgroothandel Smurfit Kappa, Milieudefensie, productiemaatschappij OostNV (provincie Gelderland) en de Deutsch Niederländische Handelskammer DNHK.
Live illustratie is een vorm van graphic harvesting, oftewel getekende, geschilderde en gephotoshopte visuele notulen van bijeenkomsten, workshops of symposia. Remco is een snelle tekenaar en maakt 30 treffende plaatjes in één bijeenkomstdag, van niveau pictionary tot mooi uitgewerkte schilderijtjes en collages. De links hierboven geven via zijn eigen site wat meer beeld van zijn illustratie stijlen. Door de focus op klankkunst sinds 2020 komen er niet veel illustratie opdrachten bij en aquireert De Kluizenaar hier niet meer op, maar het kan zo voorkomen dat het een goed antwoord op een vraag is.

Ecologie en MVO
Sinds 2012 maakt Remco twee of meer keer per jaar een bijenhotel of Zootel, grote bouwwerken met een ecologische functie. Je zou Remco in die tak van sport in plaats van kunstenaar misschien beter ecologisch creatief ondernemer kunnen noemen.
Zootels zijn fauna voorzieningen (bijvoorbeeld bijenhotels), waar een hele zoo aan diersoorten een plek in kunnen vinden, vandaar de naam. Voorbeelden hiervan zijn een  militair wachthuis aan het spoor bij Den Dolder dat in in opdracht van Prorail is omgebouwd tot fraai verblijfsobject voor vleermuizen en diverse andere diersoorten en een enorm bijenhotel bij het hoofdkantoor van Jumbo Nederland in Veghel. Dit werk is te zien op de site zootels.nl

Wilt u een project ontwikkelen met Remco de Kluizenaar, of hem een opdracht geven, kennismaken of een vraag stellen? neem dan contact op via email of telefonisch: 06-19814699

Remco de Kluizenaar – klankkunstenaar, creatief ondernemer, Wageningen