Nieuws

Salon: Het Ding in de kunst (11/4/2021)

17 november 2021, bblthk Wageningen

Hoe gaan we om met de dingen om ons heen, wat betekenen ze voor ons en waar laten we ze als ze afgedankt zijn? Op woensdagavond 17 november staan Dingen centraal in de bibliotheek. Het wordt een avond met vraagtekens en een knipoog. De Saloncommissie van het Platform Beroepskunstenaars Wageningen organiseert de avond in samenwerking met de bblthk , de openbare bibliotheek van Wageningen, en met de initiatiefnemers van ‘Het Kruithofproject’.

In maart 2020 werden in de Wageningse bibliotheek 42 onbekende dingen aan kunstenaars meegegeven om er kunst van te maken. Het waren dagelijkse dingen uit een speciale verzameling: De Vlaamse filosoof Jaap Kruithof liet een verzameling na van 160 verhuisdozen vol bij elkaar gespaarde dingen – asbakjes, vazen, lampen, poppen en vele gebruiksvoorwerpen. Zijn zorg was, hoe we met al deze dingen omgaan. Het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen heeft een aantal van deze dozen verdeeld onder kunstenaars om er iets mee te doen. De enige doos in Nederland stond in Wageningen. De inhoud ervan is in de loop van 2020 tot kunstwerken getransformeerd. Op de Dingensalon van 17 november vertoont Cees Mobach zijn documentaire over dit Kruithofproject. 

Na de pauze houdt Geert van Middelkoop, beeldend kunstenaar, ‘dingenspecialist’ en oprichter van de Dingenpartij ons een spiegel voor over onze neiging alles te bewaren en verzamelen. Ook het in Wageningen gevestigde Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken laat van zich horen. De schrijvers van Schrijversharten en initiatiefneemster Petra Sips brengen op die avond toepasselijke teksten. Een speciale Dingenexpositie is vanaf 19:30 uur in de bblthk te bekijken. Het programma begint om 20:00 uur.

De toegang is gratis, aanmelding is verplicht (https://www.bblthk.nl/.
De bblthk is verplicht zich aan de dan geldende coronaregels te houden. Het adres van de bblthk is Stationsstraat 2 te Wageningen.

Meer over de spreker, Gerrit van Middelkoop:

Gerrit van Middelkoop (1949), beeldend kunstenaar, heeft zich tot doel gesteld om kunst een plaats te geven binnen het leven van alledag. Hij geeft lezingen die raken aan de beeldende kunst vanuit een actuele, beschouwende en filosofische hoek.  Zijn aandacht gaat met name uit naar het gebied dat zich bevindt tussen de autonome kunst en het gebruiksvoorwerp. Dit uit zich onder meer in de oprichting van De Dingenpartij en de Stichting Bepaalde Dingen. Zijn presentaties zijn prikkelende en toegankelijke lezingen die vanuit onverwachte invalshoeken actualiteit koppelen aan historisch inzicht. Hij noemt zijn lezingen liever causerieën omdat de vorm ervan is gebaseerd op een losse verteltrant waarin ook gemakkelijk een interactie met het publiek kan plaatsvinden. Verwacht van hem dus geen hoogdravend jargon of heiligverklaring van de hogere kunst. Het doel van zijn optredens is juist het wegnemen van deze onnodige drempels.

Op de avond ‘Het Ding in de kunst’ zal Gerrit van Middelkoop, oprichter van de Dingenpartij, kort ingaan op de wonderlijke behoefte tot verzamelen. Leidt dingenliefde automatisch tot verzamelwoede of zijn er andere opties?  Verder zal hij de speciale aandacht van zijn partij ten aanzien van bedreigde dingen illustreren met een akoestische performance.
Gerrit van Middelkoop woont en werkt in Velp.

Expo in de Sancta Mariakapel Renkum (9/23/2021)

Kunstenaars verbeelden Ruimte

Vier kunstenaars vinden elkaar in het thema Ruimte. Vanuit hun verschillende achtergronden leidt dat tot subthema’s als: kleur, groen, inkeer, sfeer en horizon.

Het werk van Sharon Burggraaf, Annie  van Gansewinkel, Trijnie Goudriaan en Lia Stouten is te zien in de KapelExpo in Renkum tijdens de weekenden van 25 september tot en met 10 oktober.

Ruimte beïnvloedt het werk van de kunstenaars uit Wageningen en Bennekom. Al doende scheppen zij ruimte.

Lia Stouten ziet dichtregels in de lijnen van een landschap, Trijnie Goudriaan toont open en gesloten vormen waarin vaak natuurlijke elementen zijn te herkennen. Structuur en kleur zijn daarbij sfeerbepalend. Sharon Burggraaf maakt imaginaire landschappen waarbij koffertjes en mapjes fungeren als drager van het beeld en Annie van Gansewinkel laat zich in de beslotenheid van de kapel terugvoeren in de tijd.

Dat de tentoonstelling ook een lichtvoetige kant heeft, blijkt uit de omschrijving van hun werken. Zo werkt Lia Stouten met druksels, maakt Trijnie Goudriaan verfsels, Sharon Burggraaf breisels en Annie van Gansewinkel schrijfsels.

De bezoeker van de tentoonstelling Ruimte treft een veelheid van uitingsvormen aan: huisjes, koffertjes, mapjes, banieren, handrollen, leporello’s en schilderingen.

De tentoonstelling is, volgens de dan geldende coronamaatregelen, geopend op 25/26 sept, 2/3 okt, 9/10 okt, telkens van 12-17 uur

KAPELexpo, Utrechtseweg 131, 6871DR Renkum. Vrij toegang.

Sharon Burggraaf, Trijnie Goudriaan en Annie van Gansewinkel zijn lid van het Platform Beroepskunstenaars Wageningen, Lia Stouten is lid van het grafiekplatform voor Originele Grafiek.

ALS BEKEN BLOEIEN… (9/22/2021)

Expositie Sharon Burggraaf, Beekflora, draadtekeningen

Bladcontouren op de ramen van ’t Focus filmtheater weerspiegelen de Sint-Jansbeek als groene levensader in de stad vol waterplanten!

Focus filmtheater Arnhem 16 sept | 14 okt 2021 (van 16 t/m 19 in ‘t kader van Big Draw Gelderland)

www.thebigdrawgelderland.nl

‘Kunst in de Kerk’ (6/9/2021)

Van 23 juni tot 22 augustus is er elke week een nieuwe kunst-expositie in de Grote Kerk Wageningen.

Laat je verrassen door de diversiteit aan kunstenaars en kunstvormen. Er zijn schilderijen, beelden, muziek, foto’s, textiel, tekeningen, video’s en allerlei tussenvormen.

Kom gewoon elke week even een kijkje nemen. Toegang is gratis.
Openingstijden:

– woensdag 10-17 uur
– zaterdag 10-17 uur

Hieronder de flyer met deelnemende kunstenaars.

Exhibition ‘Art on the Mar(k)t’

From June 22 till August 22 every week a new exhibition will be shown in the Grote Kerk in Wageningen.

Be surprised by the variety of artists and media: painting, sculpture, music, photography, textile, drawing, video and everything in between.

Just come by and have a look every week. Admission is free.

Opening hours:
– Wednesday 10:00 – 17:00
– Saturday       10:00 – 17:00

‘Art on the Mar(k)t’ is one of the events during the Wageningen Culture Summer.

Flyer met deelnemende kunstenaars

Iedere week een nieuwe expositie

Kunst aan het Klompenpad (5/18/2021)

LET OP:Vanwege de slechte weersvoorspelling voor komend weekend, wordt Kunst aan het Klompenpad verschoven naar het weekend van 29 en 30 mei.

Tijdens een prachtige wandelroute over het Klompenpad, kunt u op zaterdag 22 en zondag 23 mei 2021 (Pinksterweekend) ook genieten van kunst. In een zoektocht om kunst in deze tijd tóch toegankelijk te maken, zetten kunstenaars ‘Kunst aan het Klompenpad’.

Tijdens een prachtige wandelroute over het Klompenpad, kunt u op zaterdag 22 en zondag 23 mei 2021 (Pinksterweekend) ook genieten van kunst. In een zoektocht om kunst in deze tijd tóch toegankelijk te maken, zetten kunstenaars ‘Kunst aan het Klompenpad’.

De wandelroute start in Rhenen en gaat naar het Landgoed De Lieskamp in Wageningen. Het Klompenpad leidt over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. U geniet tijdens uw wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur.

Op het Landgoed De Lieskamp leidt het Klompenpad langs kunstwerken van zestien verschillende kunstenaars. De kunstwerken zijn zeer gevarieerd qua disciplines (beelden, kunst in het water, tekstinstallatie, schilderkunst, houtkunst, enzovoorts). Ter plaatse is géén parkeergelegenheid. U kunt er dus alleen lopend of op de fiets komen.

Op het Landgoed zijn thee/koffie-to-go en versnaperingen te koop. De opbrengst daarvan gaat naar de Soroptimistclub Bennekom & Beekdal. Dit is een organisatie die zich inzet om de rechten, de positie én het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren.

Op de website ziet u de aanbevolen wandelroute. Maar u kunt natuurlijk ook uw eigen wandelroute uitstippelen over de verschillende klompenpaden tussen Rhenen en Wageningen.

Als het geen mooi weer is, wordt het een weekje verschoven. Dus houdt vooral de website in de gaten, want hierop staat de meest actuele informatie.

‘Kunst aan het Klompenpad’ is initiatief van een aantal samenwerkende, zelfstandige kunstenaars, Landgoed De Lieskamp en wordt ondersteund door het Cultuurplatform Rhenen.

Meewerkende kunstenaars: Laurens van der Zee, Petra Sips, Frida Stad, Salman Ezzamoury en Sharon Burggraaf.

Meer informatie: www.thinkpink.studio

Bewegende stilte, kunstfietsroute Zuid-Veluwe, juli – augustus 2021 (4/6/2021)

De mooie omgeving van Wageningen en Renkum is het decor voor een fietsroute met kunst in de zomer van 2021. Op drie weekends, 24 – 25 jul, 31 juli – 1 aug en 7 – 8 augustus, ligt in Wageningen een gratis routekaart klaar. De fietstocht, in een korte en langere variant naar keuze, voert door de zuidelijke rand van de Veluwe en doet daarbij een expositie in Renkum aan die speciaal bij het thema van deze tocht is gemaakt: Stilte.

De route wordt georganiseerd door het Platform Beroepskunstenaars Wageningen. Achttien leden daarvan, beeldend kunstenaars, dichters en installatiemakers, geven in galerie Kapelexpo in Renkum, Utrechtseweg 131, hun impressie van het thema Stilte. Tussen 12 en 17 uur is deze expositie in de genoemde weekends gratis te bezoeken. Op de zaterdagmiddagen staan bij de Kapel twee grote exemplaren klaar van een ‘Camera Obscura’, gebouwd door kunstenaar Edo Hebinck. In zijn mobiele studio kunnen bezoekers, al dan niet met de fiets, een bijzondere weergave van voorbijgangers zien, en desgewenst fotograferen.

Het startpunt, tevens eindpunt, waar in Wageningen vanaf 11 uur de routekaart kan worden afgehaald, is op de zaterdagen Kunstgalerie en koffiezaak Imagine, Bergstraat 26, https://www.imagine-wageningen.nl/   , en op de zondagen Wijnbar en bistro Petit Louis, Bevrijdingsstraat 3-5. Bij deze zaak is een speciaal ART-Menu verkrijgbaar. Vooraf reserveren: 0317-356975, https://wijnbarpetitlouis.nl/ .

De fietsroute wijst ook op bijzondere punten in het landschap en op beeldende kunst die zich in de omgeving bevindt.

Eventuele aanpassingen of wijzigingen met betrekking tot de coronamaatregelen worden gecommuniceerd via deze website. Checkt u deze website nog vlak voor de fietstocht?

De deelnemende kunstenaars zijn: Berna Meppelink, Birgit Pedersen, Clementine Sluijsmans , Colette Bloos, Edo Hebinck, Elisabeth Kristensen, Frida Stad, Gelske Kwikkel, Jacqueline van Bergeijk, Jan den Besten, Joke van Erkel, Josien Verstatel, Laurens van der Zee, Paul Dunki Jocobs, Raymonde van Santen , Salman Ezzammoury, Sharon Burggraaf, Trijnie Goudriaan.

Wedstrijd voor Wageningse beroepskunstenaars. (12/10/2020)

Beste Wageningse beroepskunstenaars,

Normaal is de binnenstad van Wageningen in deze tijd van het jaar gezellig druk. Veel mensen op straat die inkopen doen, extra activiteiten rond Sinterklaas en Kerst. Ook de horeca zorgt ervoor dat de binnenstad een levendig geheel is.

Dit jaar is alles anders. Geen sinterklaas-intocht of kerstmarkt. Ook de horeca blijft (nog) gesloten. De gezelligheid is ver te zoeken en veel mensen verkeren in een corona-bubbel.

Op voorstel van ondernemers in de Wageningse binnenstad wil de gemeente initiatieven stimuleren die de bezoekers van Wageningen een hart onder de riem steken. Activiteiten die de mensen even uit hun corona-bubbel halen.

Daarbij wil de gemeente nadrukkelijk het culturele veld betrekken.  De gemeente wil de Wageningse beroepskunstenaars via een wedstrijd (op basis van inschrijving) de mogelijkheid bieden een aantal ideeën te realiseren. Er is daarvoor een budget van 20.000 euro beschikbaar.

Aan het Platform beroepskunstenaars Wageningen is gevraagd om deze wedstrijd te organiseren, dit in overleg met de binnenstadmanager.

Daarvoor zijn als randvoorwaarden meegegeven:

·         alle Wageningse beroepskunstenaars een kans bieden;

·         locatie in de binnenstad en passend bij de binnenstad;

·         toegankelijk voor iedereen;

·         de doorstroomfunctie blijft geborgd/geen opeenhoping van mensen;

·         geen optredens, maar iets wat te beleven is (beeld of geluid, visueel);

·         Fair pay (eerlijke vergoeding voor geleverd werk);

·         tijdspad: wedstrijd organiseren en uitslag bekend in januari.

Uitvoering

medio januari tot medio maart 2021.

Cruciaal is dat het in de Coronamaatregelen moet passen. Het mag dus niet tot gevolg hebben dat er op zeker moment veel mensen tegelijk hiervoor samenscholen. Verder is het belangrijk om te weten dat er geen promotie aan activiteiten wordt gegeven die bezoekers oproept om op een bepaalde tijd op een bepaalde locatie samen te scholen (want dan wordt het een evenement en dat mag corona-technisch niet). Het is ook niet de bedoeling dat er extra bezoekers naar de binnenstad worden getrokken; doelgericht winkelen in je eentje blijft het uitgangspunt. Het is wél de bedoeling dat het doelgerichte winkelende publiek even uit z’n coronabubbel wordt getrokken en met een verlicht gevoel weer huiswaarts keert, blij dat ze even naar de stad is geweest. De PR uitingen die er wel komen zullen daarop zijn gericht.
Een mooi voorbeeld van een aankondiging die “coronaproof” is geven de Waterlanders op hun website over hun Kunst-kruimels & cultuur-croutons interventies in de binnenstad. www.waterlanders.info

Voor sommigen van jullie is het belangrijk om te weten welke binnenruimte er beschikbaar is om te gebruiken. De binnenstadmanager is bezig om daarvoor een lijstje op te stellen. Dat lijstje is vanaf 14 december bij hem op te vragen. Ook kan je hem bellen over specifieke wensen (Robert Frijling: 0651190154).
Natuurlijk kan je ook zelf een locatie proberen te regelen bij een binnenstadondernemer.

Wat zeker hier vermeld moet worden, is dat het principe van ‘Fair Pay’ gehanteerd gaat worden. Een eerlijke vergoeding voor geleverd werk. Dus niet alleen pas opbrengsten als je werk verkocht wordt. Bij ‘Fair Pay’ wordt een kunstenaarshonorarium én onkostenvergoeding betaald. Bij ‘Fair Pay’ word je betaald voor de tijd, geld en materialen die jij hebt geïnvesteerd om je kunstwerk te maken. (Zie www.kunstenaarshonorarium.nl )

Hier ligt dus een mooie, maar zeker niet gemakkelijke, uitdaging voor jullie iets leuks te bedenken dat past binnen deze randvoorwaarden. Dat kan van alles zijn. Etalage- exposities, Loesje-achtige vlugschriften, pop–up activiteiten op straat of in ruimtes in de binnenstad, dichters in een Dodge, een ‘complimenten’-box; bedenk het maar. Het kan nieuw werk zijn, bestaand werk of bestaand/aangepast werk.

Wij hopen op meerdere te selecteren activiteiten die verspreid over de maanden januari, februari en maart kunnen worden ingezet.

De voorstellen zullen worden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit drie leden die een gezaghebbend oordeel kunnen uitspreken over de kwaliteit van de voorstellen. Taak van de jury is om de voorstellen te toetsen op kunstzinnige waarde, het voldoen aan de randvoorwaarden en eventueel het maken van een verdere selectie voor het geval dat er meer honoreerbare voorstellen zijn dan het maximale subsidiebedrag mogelijk maakt.
De samenstelling van de jury bestaat uit: Sjaak Driessen ( o.a.Beelden op de Berg en vm. Directeur BBLTHK), Art Huiberts (o.a. Imagine) en Dorien van de Laak ( o.a.directie schouwburg Junushoff, Schouwburg Ogterop en producent digitale media).

De procedure ziet er als volgt uit:

6 januari 2021: deadline indienen voorstellen
15 januari: uitslag jury
15/16 januari: bekendmaking uitslag
Vanaf 16 januari indeling door binnenstadmanager
18 januari: start van de activiteiten

Aan welke voorwaarden moet een voorstel voldoen? Een voorstel moet:

  • in digitale vorm ingediend zijn uiterlijk op 6 januari bij de binnenstadmanager ( info@wageningencentrum.nl );
  • een beschrijving geven van het voorgestelde kunstwerk/uit te voeren activiteit;
  • een motivering bevatten waarom jij denkt dat je werk/activiteit mensen uit de corona-bubbel haalt en past in de binnenstad; de beschrijving en motivering zijn samen niet veel langer dan 1 A4tje.
  • de voorkeurslocatie en voorkeursperiode van het kunstwerk/ de activiteit bevatten voor zover aan de orde (met een voorkeur zal zo goed mogelijk rekening worden gehouden maar kan niet worden gegarandeerd);
  • benoeming en motivering van de” fair” geachte vergoeding bevatten.

Ik weet dat dit allemaal kort dag is maar de randvoorwaarden vanuit de Gemeente bieden niet meer ruimte en het zou zonde zijn deze kans te laten liggen, toch!

Vragen hierover? Bel of mail mij.

Paul den Besten
voorzitter platform BKW0612047378
pauldenbesten@gmail.com