Nieuws

ERICA WELLING (3/8/2024)

SOLO-EXPOSITIE ‘The feeling of seeing‘ WUR

Op de campus in Wageningen in gebouw ‘Impulse’ van de Wageningen Universiteit, WUR, is t/m 12 APRIL de SOLO-EXPOSITIEThe feeling of seeing‘ te bewonderen met ruim 30 kunstwerken gemaakt door ERICA WELLING.

‘Kom kijken naar de kleurrijke, intrigerende werken die je dwingen zelf aan het werk te gaan. Je wéét niet wat je ziet, je moet het voelen. Het werk bestaat voornamelijk uit fotografie (techniek) en gemengde technieken. Erica onderzoekt het afwijkende, anders zien, authenticiteit, intensiteit, emotie, passie voor kleur, grafische elementen en vormen. Want Goethe zei het al: ‘licht, duisternis en kleur samen zijn het enige dat het ene object voor het oog van het andere onderscheidt en de delen van het object van elkaar onderscheidt’.’

Combineer een ​​bezoek aan de tentoonstelling met een LUNCHCONCERT: twee kunstdisciplines onder één dak! Lunchconcert elke dinsdag van 12.30 – 13.30 uur. Hoe toepasselijk voor een concert is het kunstwerk ‘CHORUS MYSTICUS‘ (zie ook flyer), geïnspireerd door het leven en werk van componist Robert Schumann.

EXPOSITIE ‘The feeling of seeing’

26 FEBRUARI t/m 12 APRIL

Wageningen University
‘Impulse’, building 115
Stippeneng 2
WAGENINGEN (campus)

OPEN:
Maandag 09:00–18:00
Dinsdag 09:00–23:00
Woensdag 09:00–18:00
Donderdag 09:00–23:00
Vrijdag 09:00–18:00
Zaterdag & Zondag gesloten

Restaurant open:
Maandag t/m Vrijdag 11.30 – 13.30

Lunchconcert:
Dinsdag 12.30 – 13.30

Vrije toegang

http://www.wur.nl/impulse
https://lnkd.in/g7g4ZZi

 

 

Salman Ezzammoury (3/2/2024)

Expositie: ‘Geboeid door ontketening / Koloniaal Verleden / Hedendaagse kunst’

In 2023/2024 wordt door heel Nederland de afschaffing van het slavernijverleden herdacht. Vaak wordt aangenomen dat het koloniaal – en slavernijverleden zich alleen in de grote steden en het westen van het land heeft afgespeeld. Maar ook lokaal heeft dit donkere hoofdstuk van onze gedeelde geschiedenis haar sporen nagelaten.

Zo vinden we in het gemeentearchief Ede een archiefstuk van Anna Maria Moens dat gaat over een hypotheek op een deel van de plantage Solitude gelegen in Suriname (1824). Moens geeft in het stuk haar akkoord voor een vordering op deze hypotheek. Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo heeft het tegeltableau ‘Papetende kinderen’ in haar collectie. Vaak werden zulke afbeeldingen in de 19e & 20e eeuw gebruikt ter decoratie van winkels die handelde in koloniale waarden, zoals specerijen, kruiden, etc. 

Op de expositie ‘Geboeid door Ontketening: Koloniaal Verleden I Hedendaagse kunst’ presenteren 5 Edese kunstenaars nieuw werk waarbij ze zich hebben laten inspireren door historische objecten die dit moeilijke verleden symboliseren. Deze kunstwerken hebben als doel om u, de bezoeker, aan het denken te zetten. En daarmee ook met elkaar in gesprek te gaan over dit moeilijke verleden en de doorwerking daarvan in onze huidige samenleving . De deelnemende kunstenaars zijn Dirk Schlebusch, Arjan Keene & Annet Muller, Jan Vosman en Salman Ezzammoury.

De expositie is vanaf zaterdag 9 maart gratis te bezichtigen bij Cultura Ede (2e verdieping) van:
maandag t/m vrijdag 9.00 – 22.00 uur
zaterdag 10.00 – 17.00 uur
zondag 12.00 – 17.00 uur

Kunstkritiek – een kijkje in de keuken met Lucette ter Borg, kunstcriticus NRC (2/18/2024)

Wat doet kunstkritiek met het kunstwerk? En met de maker? Wie bepaalt wie waarover schrijft? Kunstcriticus en schrijver Lucette ter Borg komt naar de bblthk van Wageningen, Stationsstraat 2, voor een openbaar gesprek met Nelleke Zandwijk, schrijver en beeldend kunstenaar, over de voor- en de nadelen van kunstkritiek. Na de pauze is er volop gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen. Kunstenaars en andere creatieven en belangstellenden uit Wageningen en wijde omgeving worden van harte uitgenodigd om aan het gesprek deel te nemen.
Lucette ter Borg (1962) is auteur van vele recensies en andere artikelen in de NRC, VN en andere bladen, en auteur van onder meer de boeken ‘Het cadeau uit Berlijn’ en ‘Valkruid’. Zij studeerde Slavische Talen en Historische Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Nelleke Zandwijk  is lid van de Saloncommissie van het Platform Beroepskunstenaars Wageningen. Deze openbare Salon, in samenwerking met de bblthk, wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Aanvang 20:00 uur, de toegang is gratis.

Anne Winkels komt met nieuwe thriller ‘Stekeblind’ (12/11/2023)

WAGENINGEN – ‘Stekeblind’ is de nieuwe thriller van Anne Winkels uit Wageningen. Het is haar derde thriller voor volwassenen, de vorige ‘Deadline’ verscheen in 2006.

In 2010 begon ze al aan dit spannende boek. ‘Maar het leven en andere boeken kwamen er telkens tussendoor,’ zegt de schrijver die onder haar eigen naam Annie van Gansewinkel vooral jeugdboeken en gedichten schrijft.

Het boek gaat over Lizet (37) die geen moment twijfelt als Martin, de man van haar dromen haar onverwacht meeneemt naar zijn landgoed in Afrika. De wereldverbeteraar in haar is opgebrand en ze heeft besloten alleen nog maar te genieten van de mooie dingen in het leven.

Martin noemt haar voortaan Lynn. Hij zorgt voor haar en beschermt haar overal. Werken hoeft hij niet meer, al heeft hij het druk met zakendoen.

Het lukt haar steeds minder om de ogen te sluiten voor wat ze buiten de poort ziet. Wat is er trouwens gebeurd met haar voorgangsters? En wie is hij werkelijk?

Stekeblind is verschenen bij uitgeverij Ellessy waar eerder ‘Moeders mooiste’ (2002) en ‘Deadline (2006) uitkwamen. Het is eveneens als e-book beschikbaar. Ook komt er nog een luisterboek.

www.annievangansewinkel.nl

Er is weer Kunst in de Kerk! (8/5/2023)

Er is weer Kunst in de Kerk!
Op de marktdagen in augustus op de woensdag en zaterdag .De deur van de Grote Kerk staat wagenwijd open. Loop gezellig binnen, even samen met de boodschappentas vol wortels tot rust komen. Verrassende kunst in een prachtig decor.
En de week daarna? Kom je gewoon nog een keer! Elke week van augustus staat een nieuwe groep kunstenaars klaar. en de toegang is gratis.

Deelnemende kunstenaars:
2 en 5 augustus:
Birgit Pedersen, Frida Stad, Gelske Kwikkel, Mary Webster, Sonja Kemp, Petra de Vree
9 en 12 augustus:
Ans Wouters, Jacqueline van Bergeijk, Marieke Scheijgrond, Mascha Bossuyt, Salman Ezzammoury
16 en 19 augustus:
Colette Bloos, Erik Groen, Frouwien Soenveld, Remco de Kluizenaar, Trijnie Goudriaan
23 en 26 augustus:
Betty van Gelder, Coenraad de Jong, Dianne Ploemen, Fransje Smit,Henk van Ruitenbeek, Petra Sips, Thea Vos.

Twee Edese kunstenaars exposeren “Colours tell Stories” in Den Dolder (5/25/2023)

De bekende kunstenaars Salman Ezzammoury en Beatrice Martinetz stellen hun kunstwerken ten toon in de Kunstgalerie “De Gehoorzaal”in Den Dolder, te zien op 3,4,10 en 11 juni, openingstijden zijn van 12-17 uur.

De kunstenaars zijn zelf aanwezig en kijken ernaar uit om je te verwelkomen op hun eerste gezamenlijke expositie “Colours tell Stories””.

Er zullen meer dan 80 kunstwerken te zien zijn tijdens deze expositie.

Salman Ezzammoury

Salman is een Nederlands beeldend kunstenaar, geboren in 1959 in Marokko. Zijn opleidingen, fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn en grafische technieken aan de Stivako in Utrecht en  diverse cursussen voor tekenen en schilderen, boden een solide technische basis voor zijn huidig werk. Hij combineert digi kunst schilderen en fotografie. Via zijn afbeeldingen probeert hij zijn gevoelsbeleving tot uitdrukking te brengen. Het gaat er vooral om duidelijk te maken wat hij voelt bij zijn ervaring van een moment, van een situatie of een plek. Het is daarom niet verwonderlijk dat zijn werken een zeer poëtisch karakter dragen en ruimte laten voor de eigen associaties van de toeschouwer.

Het meeste werk van Salman is gebaseerd op foto’s die hij zelf maakt als kunstfotograaf. Inmiddels heeft hij sinds 1987 meer dan 400 exposities in binnen -en buitenland op zijn naam staan.

Salman legt ook een boodschap in zijn werk. Hij is van mening dat kunst niet alleen de samenleving verrijkt maar vooral mensen bij elkaar brengt. Kunst als wapen voor een betere wereld.

Beatrice Martinetz

Beatrice is een van oorsprong Duitse kunstenares en met tussenpauzes al 30 jaar aan het schilderen. Door haar opleiding tot Graphik- Designer aan de Vakhoogschool voor Communicatieontwerp in Hildesheim kwam zij in aanraking met veel verschillende technieken -in de jaren ’80 nog handmatig, zonder computer. Daardoor is zij heel divers in stijl en techniek. Typisch voor haar zijn de expressie en kleur in haar werken. Op haar website is een overzicht te zien. Zij haalt haar inspiratie uit de natuur tijdens dagelijkse wandelingen, uit exposities of onderwerpen die zij ergens vind. Zij laat zich leiden door haar fantasie als het abstract wordt. Uit fotovoorbeelden ontstaan herkenbare en figuratieve werken. Haar doel is mensen te inspireren met haar werken en een blij gevoel mee te geven.

In Ede is Beatrice aangesloten bij kunstenaarsgroep Xplorion. Zij schilderen en exposeren samen. Zij exposeert ook alleen of met een collega-kunstenaar. Daarnaast geeft zij Schilderworkshops aan volwassenen. Dat kan een teambuilding onderdeel zijn, maar ook een vriendenuitje of familiedag. Heel vaak hoort zij mensen zeggen dat zij zich niet creatief vinden en niet kunnen schilderen. Hoe leuk is het dan passie aan deelnemers over te dragen en hun trots en enthousiast met een eigen meesterwerk te zien. Daar krijgt zij veel energie van.

Voor meer informatie:

Salman Ezzammoury: www.salmanezzammoury.com

Beatrice Martinetz: www.be4art.nl