Petra de Vree

born-from-a-leaf

Jarenlang in het buitenland wonen op vier verschillende continenten ervaar ik als kunstenaar als een groot voorrecht. De mix van uiteenlopende culturele indrukken geven me de inspiratie om veel kleuren en contrasten te gebruiken.  Met de verschillende kleuren klei druk ik verschillende huidskleuren uit. Gezichten maak ik met een mengelmoes  van gelaatstrekken, de ene keer Aziatisch en zwart, de andere keer Afrikaanse gelaatstrekken met witte klei. Ik laat de conclusie uit welke cultuur een beeld zou kunnen komen aan de toeschouwer. 

Mijn bewondering voor de natuur en de zorg voor onze planeet zijn andere uitgangspunten. Van kinds af aan voel ik me verbonden met allerlei vormen in de natuur.  Er zijn geen twee blaadjes aan een boom hetzelfde, alles heeft zijn eigen uniciteit. 

De laatste jaren werk ik aan beelden die de verbondenheid tussen mens en aarde of natuur weergeven. In mijn serie “Treasures of Earth” (https://www.petradevree.nl/#treasures-of-earth) staat deze onderlinge verbondenheid centraal. Geïnspireerd op het prachtige landschap van Ha Long Bay in Vietnam geef ik de kwetsbaarheid van de mens weer met de kleine, fijne gezichten in relatie tot het grovere, grote natuurlijke lichaam.  

De verbondenheid tussen mens en natuur is ook de basis in de serie “Focus op de Lotus” (https://www.petradevree.nl/#focus-on-the-lotus), waar ik in Vietnam mee begon en nog mee bezig ben. Daarbij heb ik vele vormen van de onderdelen van de Lotusplant onderzocht en op een eigen manier in de beelden laten terugkomen. Door speciale afdruk- en indruk-technieken en toegepaste glazuren benadruk ik de schoonheid van creaties van de natuur. Ik kan de natuur niet evenaren, maar wel benadrukken.

nypa