Martijn Adelmund benoemd tot huisdichter Heksenwaag

De Heksenwaag in Oudewater benoemde 24 oktober 2015, opgelopen zaterdag, voor het eerst een huisdichter. Dit ambt wordt door een duo bekleed: illustratrice Iris Compiet en dichter Martijn Adelmund, tevens stadsdichter van Wageningen. Het is hun taak om bij formele gebeurtenissen in de Heksenwaag een gedicht te schrijven, dan wel een illustratie te maken. Naar verwachting is dat ongeveer vier keer per jaar, maar het kan ook meer zijn.
De twee zijn geen onbekende van het museum. Onder de naam ‘The Grim Collective’, schreven ze het boek Heksenwaan, dat zich deels in het museum afspeelt. Heksenwaan werd vorig jaar verkozen tot beste fantasyboek in Nederland. 
Directeur Jeanette Blake over de benoeming: “Adelmund en Compiet zijn met hun heksenboeken een inspiratie voor duizenden lezers. We waren al trots dat ze onze Heksenwaag als decor gebruikten, nu zijn we extra trots dat ze hun naam aan ons mooie museum willen verbinden.” 
De benoeming vond plaats in een gevulde Heksenwaag, in aanwezigheid van Burgemeester Pieter Verhoeve, een vertegenwoordiger van het bestuur en een aantal journalisten. Onder het motto “Gewogen en geschikt bevonden”, ontving het duo een oorkonde, ondertekend door de waagmeester, burgemeester en secretaris – precies zoals in vroegere tijden de vermeende heksen op die plek een oorkonde ontvingen.
Adelmund droeg ook het gedicht ‘Waag’ voor, dat hij schreef voor deze gelegenheid; en Iris lichtte haar verbeeldingsvolle werk toe aan de hand van een origineel.

Foto benoeming Heksenwaag