Ilse de Vries in de Casteelse Poort van 7 mei t/m 10 juli 2017

Bestuur en medewerkers van museum De Casteelse Poort hebben het genoegen u uit te nodigen voor de opening van onze eerste Zomerkunstexpositie 2017.

In deze editie staat het werk van twee kunstenaressen centraal: Gerda Roeleveld en Ilse de Vries. Gerda Roeleveld (Kesteren) exposeert haar foto’s, geïnspireerd door het landschap dat zich dagelijks aan haar voordoet. Naast haar werk als landschapsarchitect volgde Gerda de opleiding Vrije Kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (ArtEZ). Als landschapsarchitect heeft zij een manier van kijken naar het landschap ontwikkeld die zich ook in haar foto’s manifesteert. Kenmerkend is de licht melancholieke sfeer. Weersomstandigheden spelen daarin een belangrijke rol: regen, sneeuw, mist, maar ook het harde zonlicht. De onderwerpen voor haar foto’s vindt ze vaak letterlijk onderweg, van haar huis in Kesteren naar haar werk in Utrecht en Delft, of als ze op reis is. Gerda voelt een verwantschap tussen haar werk en de Japanse prentkunst, de Ukiyo-è, ‘prenten van de vlietende wereld’.

Ilse de Vries (Wageningen) is gespecialiseerd in glaskunst. Zij volgde haar opleiding tot ambachtelijk kristalglas-graveur aan de Glasfachschule in Tirol, Oostenrijk, waar ze geboren en getogen is. Ze combineert de traditionele technieken met haar persoonlijke stijl. Op diverse objecten ontstaat na lang geconcentreerd werken een beeld van wat haar bezighoudt, een uiting van haar emotie, gevoelens en ervaringen. Haar inspiratie haalt ze veelal en bijna alleen uit de natuur. Behalve in graveertechnieken heeft Ilse zich bij Van Tetterode bekwaamd in glasfusen. Fusen is een techniek waarbij uitgesneden stukjes, stukken of repen speciaal gekleurd glas op elkaar worden gelegd om in een oven samen te smelten tot het ontwerp.

De opening vindt plaats op zondag 7 mei a.s. om 16.00 uur. Jelle Vervloet (bestuursvoorzitter) verzorgt een korte inleiding.

Affiche A3 1e zomerkunstexpositie 2017 LR