Expositie Stof tot nadenken

Huis Kernhem, Ede

6 t/m 21 juli 2019 : geopend op zaterdag en zondag , 12 tot 17 uur.

Wageningse kunstenares Jacqueline van Bergeijk toont haar sculpturen, installaties en collages.

Jacqueline werkt voornamelijk met gebruikte textiel. De oude stoffen fungeren met alle gebruikssporen voor haar als verhalenverteller, als bruggenbouwer in de tijd. Het vertelt over wie we willen zijn, hoe we leven of wat we hebben meegemaakt.

Stof als echo van een persoonlijk verleden of een collectieve ervaring.

Als Jacqueline van Bergeijk een eenzame verloren handschoen op straat ziet liggen, een oud zakdoekje of versleten jarretels vindt op een rommelmarkt, beginnen de vragen te komen. Van wie zijn deze geweest, hoe zijn ze gebruikt, wat hebben ze meegemaakt? In haar hoofd worden het verhalen over mensen, over kleine geschiedenissen. Deze gedachten en associaties vormen de aanleiding voor haar werk.

Het verhaal van de ander boeit haar, hierbij zijn kernwoorden ontmoeting, vreugde, verdriet, vergankelijkheid. In haar werk zoekt ze naar de balans tussen kwetsbaarheid en kracht.

Na haar werk als Intensive Care Verpleegkundige volgde ze de opleiding tot Costumière en Coupeuse en geeft ze Creatieve Naailessen. Al zoekend om de textiel als autonome en vertellende kracht in te kunnen zetten studeerde ze in 2010 af aan de Nieuwe Academie Utrecht (NAU), hierna volgde ze 3 jaar de Upgraders in Art te Arnhem.

Voor verdere informatie zie: www.jacquelinevanbergeijk.nl