Expositie de Indische reis van Berlage 1923 in Rumah Kita
Tot en met 3 september 2022
Hendrik Petrus Berlage is in de geschiedenis van de Nederlandse architectuur van grote betekenis geweest. Hij leefde van 1856 tot 1934. Bekende gebouwenzijn o.a. de Beurs in Amsterdam en aan het eind van zijn leven het kunstmuseum in Den Haag. Weinig mensen weten dat hij in 1923 een reis naar Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, heeft gemaakt.
Eerder had hij twee Nederlandse gebouwen ontworpen onder meer het kantoor van de Algemene verzekeringsmaatschappij in Soerabaja. Tijdens zijn reis van drie maanden raakte Berlage onder de indruk van de eigenheid van de Indische cultuur en stond hij steeds meer open voor de voor hem, vreemde aspecten.
6 juni zijn de tekeningen te zien, die Berlage gemaakt heeft gedurende zijn reis. Op zaterdag 3 september zal er een presentatie gekoppeld worden aan deze tentoonstelling door twee architecten. Huib Akihari, architectuur historicus en conservator van Museum Maluku in Den Haag. Hij zal het hebben over de wederzijdse invloed in de bouwkunst in Nederlands-Indië en Nederland. Manon Pattynama, Ahaus Architectuur BNA, Amsterdam, zal de reisschetsen bespreken die Berlage heeft gemaakt.
Waarom een expositie en een presentatie in verpleeghuis Rumah Kita?
Het Cultureel Erfgoed van Rumah Kita is in het bezit van 32 ingelijste reproducties van de tekeningen die Berlage heeft gemaakt en die hij heeft opgenomen in zijn verslag “Mijn Indische Reis” dat in 1931 is gepubliceerd. De reprotekeningen zijn kennelijk door een bewoner geschonken. Daar ontbraken echter nog 14 tekeningen. Op internet vond de werkgroep Rumah Kita Senang een antiquariaat die een cassette met alle tekeningen te koop aanbood zodat de collectie weer compleet gemaakt kon worden. De complete collectie is vanaf 6 juni tot en met 3 september in de gangen van Rumah Kita te zien.
Dagelijks van 10.00 -17.00
Rumah Kita,
Plein 15-augustus 1
6708 AL Wageningen
Contact: Florine van Eekhout
Mobiel: +31 633 026 701
