Componisten en kunst in de bibliotheek

Componisten en kunst

Een project van Cees Mobach met muziek, film, beeldende kunst en literatuur rond Chopin, Schumann, Bach, Tsjaikowsky, Ravel en Gershwin op vier donderdagavonden in de bblthk.

9 oktober  –   Chopin, Helse liefde , Schumann, Een brug te ver   —   met  piano en koor
23 oktober –  Bach, Desnoods geblindoekt  —  met piano en fluit
13 november – Tsjaikowsky, Glaasje op  —  met piano, cello en zang
27 november – Ravel, Teveel noten, Gershwin, Meetellen  — met piano, viool en  jazz-orkest

Aanvang: 20:00 uur Entree: € 5,00

De FILECO
In de klassieke muziek wordt naarstig gezocht naar nieuwe presentatievormen. Er moet worden opgebokst tegen de hippe clips van de popmuziek en kleurige wereldmuziek-concerten. Het internet staat er dagelijks vol mee. Cees Mobach ontwikkelde een eigen format, dat hij ‘FILECO’ noemt. Het is een presentatievorm waarin film, literatuur en muziek elkaar aanvullen en wederzijds beïnvloeden. In de FILECO, een afkorting van Film/Lezing/Concert, hebben we te maken met de ‘biopic’, een biografische film van een componist, vermengd met beelden uit documentaires, eigen beelden en een aangepast geluidsspoor. Van iedere componist die aan de orde komt zijn er meerdere gemaakt.

Muziek
Musici zullen de films live verbinden met muziek die eraan gerelateerd is. We maken kennis maken met piano, fluit, viool, cello, zang, koor en jazz-orkest. Korte toelichtingen zorgen voor de juiste context.

Film
Muziek van een geliefde componist tegelijk horen en zien in de context waarin het geschreven is maakt het speciaal, doet iets met je. Denk aan Mozart en zijn Requiem in ‘Amadeus’. Het heeft miljoenen mensen dichterbij zijn muziek gebracht, louter en alleen om de prachtige combinatie van beeld en geluid. Zo zullen we Bach zien in zijn historische confrontatie met Frederic de Grote. Chopin hoest zich de longen uit z’n lijf op Mallorca en Ravel ondergaat een hersenoperatie. Het zijn slechts grepen uit een arsenaal van meeslepende, meestal onbekende films. In die films wordt soms ‘oprecht gelogen’. Dat gaat ten koste van de historische juistheid, maar het houdt de vaart erin!

De best geslaagde films over componisten behandelen een belangrijke episode uit hun leven – zelden hun hele leven. Regisseurs krijgen in hun casting te maken met het vinden van de juiste look-a-likes, historisch verantwoorde kostuums en locaties, muzikale uitvoeringspraktijk en muziekkeuze; allemaal kostbare investeringen. Het zorgt er samen met de relatief kleine doelgroep voor, dat er weinig biopics van componisten en dat maakt de FILECO’s extra interessant.

Beeldende Kunst
Muziek is in de FILECO de bron van de inspiratie. Vele vormen van kunst vergaat het net zo. Voor dit project werd dan ook het Platform Beroepskunstenaars Wageningen  (PBW) uitgenodigd aan te haken op de muziek van genoemde componisten. Wie durft zich te laten inspireren door Chopin, Schumann, Bach, Tsjaikowsky, Ravel of Gershwin in de vorm van een beeldende of literaire bijdrage, dat was de vraag. Niet minder dan twaalf kunstenaars hebben gereageerd. Hun producten zijn van 9 oktober tot 23 november in de bblthk te zien, waarbij videobeelden en tekst zorgen voor interactie tussen de kunstwerken en de bezoekers.

Literatuur
De bekende muziekpublicisten Martin Kaaij en Thijs Bonger zullen bij Bach (23 oktober) en Tsjaikowsky (13 nov) een bijdrage leveren. Martin Kaaij is naast gitarist ook publicist. Hij schrijft boeken (o.m. ‘Niet bij Bach alleen’) , wekelijkse columns in de VPRO-gids en staat bekend om zijn humoristische en relativerende stijl. Thijs Bonger is publicist, muziekcriticus, editor van het bekende TV-programma ‘De Tiende van Tijl’, presenteert radioprogramma’s en schrijft luisterboeken over componisten, waaronder een van Tsjaikowsky.