Nieuws

Bert Hoekstra exposeert vanaf 31 augustus in Renkum (8/27/2018)

De gemeente Renkum heeft, dankzij de schone beken, die vanaf de Veluwe richting Nederrijn stromen, een rijke papiergeschiedenis. Van alle papiermakerijen die er ooit waren zijn nu nog Parenco in Renkum en Schut in Heelsum over. Parenco maakt krantenpapier en karton, Schut maakt papier voor specialistische toepassingen, zoals aquarelpapier, grafisch papier, technisch papier, e.d. De fabricage van papier heeft een groot stempel gedrukt op de gemeente Renkum. Al een aantal jaren wordt er door een enthousiast groepje mensen gewerkt aan een papiermuseum. De expositie die vanaf 31 augustus zal lopen heeft het karakter van een pop up museum. De einddatum hiervan is nog niet bekend. In ieder geval zal het museum open zijn tot half september, maar hopelijk tot eind november. Uiteindelijk wordt er toegewerkt naar een blijvend museum.

Een deel van de expositieruimte zal gereserveerd blijven voor kunst en kunstzinnige toepassingen van papier. Bert Hoekstra samen met Piet Zegveld, zijn als eersten die hun werk van papier  tonen. Zijn bijdrage zal bestaan uit papiersculpturen, reliëfs en gegoten tekeningen. 

Tentoonstelling Life in Lost Gloves 10 t/m 26 augustus (7/12/2018)

Tentoonstelling Life in Lost Gloves

Hoe gevonden handschoenen leiden tot bijzondere kunstwerken. Dat laten kunstenaars Jacqueline van Bergeijk, Gelske Kwikkel en Annie van Gansewinkel zien in Life in Lost Gloves. Deze tentoonstelling is in Wageningen te bekijken van 11 tot 26 augustus 2018 in de Binnenstadswinkel, Hoogstraat 15 in Wageningen.

Zijn het wezens, mensen, wijzelf misschien?
Zoekend, schuilend, op de vlucht, troostend, verhalend.
Drie uiteenlopende kunstenaars hebben elkaar gevonden om die verhalen, onze verhalen, vast te leggen. In sculpturen, foto’s en gedichten.

Het begon allemaal met de verloren handschoenen die beeldend kunstenaar Jacqueline van Bergeijk al jaren in Wageningen van de straat opraapte. Ze maakte er sculpturen van en groepeerde ze tot opstellingen die toeschouwers raakten. Zij herkenden geschiedenis, actualiteit, aspecten van hun eigen leven.
Fotograaf Gelske Kwikkel haalde sommige personages uit de schaduw en zette ze in het licht, andere liet ze juist in het duister. Zo ontstond de spanning tussen donker en licht.
Vervolgens liet dichter Annie van Gansewinkel de beelden op zich inwerken, probeerde gedachten en gevoelens te lezen.
Door de samenwerking van de drie kunstenaars zijn beeld, foto en woord onverbrekelijk met elkaar verbonden. Toch willen ze de toeschouwer ruimte laten om zich een eigen verhaal te vormen.

Wethouder van cultuur Anne Janssen opent de tentoonstelling op 10 augustus om 17 uur. Verhalendichter Renske Kwikkel treedt dan op en laat zich muzikaal inspireren door het tentoongestelde werk.
Openingstijden van 11-26 augustus: za en zo 12-17 uur; wo 10-14 uur. Toegang gratis
Op 22 augustus geeft Annie van Gansewinkel van 14-16 uur een gedichtenworkshop bij de tentoonstelling. (5 euro, incl. koffie of thee) Aanmelden voor 17 augustus via info@annievangansewinkel.nl

Poëzie bij Beelden op de Berg Wageningen (7/12/2018)

Na  zeer geslaagde edities in juni en juli is er op 23 september opnieuw een poëziewandeling in het Belmonte Arboretum in Wageningen. Onder de poëtische titel Zomersneeuw exposeren daar tien beeldend kunstenaars. Tegelijk laten elf dichters hun woorden dwarrelen als zomersneeuw.

Het natuurverschijnsel zomersneeuw staat voor eeuwige verjonging. De dichters hebben zich laten inspireren door de kunstwerken, door het thema en het prachtige park op de Wageningse Berg. De dichters dragen hun werk voor tijdens de poëziewandeling op zondag 22 juli en daarna ook nog op 23 september, telkens om 15.00u. De wandelingen worden muzikaal omlijst en starten bij het Koetshuis van het Belmonte Arboretum. De toegang is gratis.

De gedichten worden permanent tentoongesteld bij de ingang van de expositie en ze zijn gebundeld in een fraai boekje dat verkrijgbaar is in het informatiepaviljoen. Stadsdichter Ivanka de Ruijter doet mee, en ook de twee oud-stadsdichters Martijn Adelmund en Laurens van der Zee. Verder is er nieuw werk van Annie van Gansewinkel, Bobje Goudsmit, Tim Horsting, Paul Dunki Jacobs, Martinus de Kam, Simon Oosting, Wijnand Steemers en Ruud Verwaal.

Petra Sips van De Plek nam het initiatief voor deze bijzondere ontmoeting tussen dichters en beeldende kunst en ze werkte daarbij samen met Schrijversharten. De tentoonstelling Beelden op de Berg is te zien van 17 juni t/m 23 september 2018.
Voor meer info zie www.de-plek.net

 

Birgit Pedersen exposeert 25 en 26 mei in Kerkje Persingen (5/21/2018)

Open van 11.00 tot 17.00 uur

Open atelier in Bennekom 26 en 27 mei (5/1/2018)

Frida Stad doet mee in Bennekom als gast in het atelier van Lia Stouten.

Flyer Kijkdoos Open Ateliers 2018 vs 2

Schaft! in de oude ENKA kantine in Ede 19mei t/m 23 juni (4/30/2018)

Van 19 mei t/m 23 juni doet Jacqueline van Bergeijk, Paul Dunki Jacobs, Bert Hoekstra, Edo Hebinck, Ans Wouters en Salman Ezzammoury mee als exposant aan de jubileumexpositie Schaft! van het PEK in de oude ENKA kantine te Ede
De opening is op zaterdag 19 mei, om 15 uur.
Openingstijden: zaterdag, zondag en 2e Pinksterdag van 11-17 uur.
zie www.PEK-EDE.nl

Huntenkunst (4/30/2018)

Onze leden Jacqueline van Bergeijk, Salman Ezzammoury en Edo Hebinck exposeren op de Huntenkunst in Ulft van 25 t/m 26 mei 2018. www.Huntenkunst.org